ДИГИТАЛНЕ ПРИПРЕМЕ ЗА МАЛУ МАТУРУ

Данашњи задатак из српског језика подсетиће нас на познату јунакињу Јована Стерије Поповића која покушава да стекне углађене и фине манире. Верујемо да знате о коме је реч, али ће вам професор Бранислав Минчић појаснити и којој књижевној врсти припада то дело.

Сећате ли се оксида и њихове примене? Професорица хемије Ивана Рашковић објашњава који је оксид изузетно важан у производњи сапуна о коме се ових месеци толико прича.

Професорица Марина Дороцки кроз данашњи задатак из физике анализираће унутрашњу енергију воде и њен значај код промене агрегатних стања.

ЗАДАТАК ИЗ СРПСКОГ, ХЕМИЈЕ И ФИЗИКЕ
(25.03.2020.)

ЗАДАТАК ИЗ ХЕМИЈЕ – Физичка и хемијска својства супстанци
(26.03.2020.)

Која је улога наших чула, а која мерних инструмената у одређивању физичких и хемијских својстава неке супстанце? Ако уље и вода међусобно не реагују, да ли је то њихово физичко или хемијско својство? Одговор даје професорица хемије Ивана Рашковић.

ЗАДАТАК ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА – Дело Јована Стерије Поповића
(26.03.2020.)

Да ли знате који народи у нашем окружењу користе ћирилично писмо? Професор српског Бранислав Минчић објасниће вам да то није само језичко, већ и културолошко питање због ког се треба мало подсетити и историје.

ЗАДАТАК ИЗ ГЕОГРАФИЈЕ – Кретање морске воде
(28.03.2020.)

На које се све начине може кретати морска вода? Јесте ли чули за “морске мене”? Да ли је истина да је брзина коју цунами постиже једнака брзини кретања путничког авиона? На ова питања одговоре нам даје професорица географије Љиљана Самарџић.

ЗАДАТАК ИЗ ИСТОРИЈЕ – Искрцавање у Нормандији
(28.03.2020.)

Зашто је била важна Техеранска конференција и ко су биле личности које су звали “велика тројица”?
Како је изгледало искрцавање савезничких јединица у Нормандији 1944. године?
Послушајте занимљиву причу професора Зорана Хоравтова.

ЗАДАТАК ИЗ МАТЕМАТИКЕ – Решење без рачунања
(28.03.2020.)

Како је могуће решити задатак из математике без рачунања показаће нам професорица математике Мирјана Јовановић. Ради се о обарању светског рекорда у пливању. Уз помоћ логичког размишљања, задатак је могуће решити за свега десетак секунди!

ЗАДАТАК ИЗ ФИЗИКЕ – Брзина светлости
(28.03.2020.)

Да ли сте знали да је Сунчевој светлости потребно чак 8 минута да стигне до Земље? Како ћемо доћи до тог податка ако знамо да је Земља од Сунца удаљена чак 150 милона километара објашњава професорица физике Марина Дороцки.

ЗАДАТАК ИЗ БИОЛОГИЈЕ – Биоценоза
(28.03.2020.)

Да ли сви биљоједи на једној ливади чине биоценозу или је то можда случај са рибама у реци? Ако не, који део слагалице недостаје? Одговор на то питање даће нам проф. др Борислав Чубрило.

Извор: Радио-телевизија Војводине

http://www.rtv.rs/sr_ci/matura